cilli kisar kulat putih
PETUA PES CILI KISAR TIADA KULAT PUTIH 150 g cili kering360 g bawang besar5 ulas bawang putih 2 inci halia14 cawan minyak masak 5 keping Asam gelugorpes c. Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan letakkan sedikit asam keping simpan di dalam peti ais.
Red Thai Chile Peppers Information And Facts
Cuma masalah utama kalau dah buat stok banyak-banyak cili blend ni akan naik kulat putih bahagian atas.
. Masukkan cili yang sudah di basuh tadi ke dalam blender. Bukan tak pernah cuba macam-macam petua. Inshaa Allah cili akan tahan lama dan tak berkulat.
Mesti ramai yang dah tau kan tapi tak apa. Dan satu lagi saya gunakan bawang putih dalam cili kisar ini sebab ia boleh bertindak sebagai anti kulat. Blender menggunakan air tapis.
Boleh tahan hingga sebulan cili kisar. Bukan hanya untuk dijadikan dalam masakan jenis bersambal tetapi cili kisar ini boleh digunakan dalam pelbagai jenis masakan lain. 400 gram Cili Kering Dipotong buang bijinya kemudian cuci bersih.
Kak mim nak share cara buat cili kisar yang tahan berbulan tak berkulat. Namun lebih daripada 3 minggu kulat putih tu tetap akan muncul. Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut.
Dah siap gunting korang boleh mula rebus cili kering tadi dengan 5 ulas. Saya memang memilih cili kering yang tidak kerinting dan tidak juga bersaiz besar. Mungkin ada sorang dua yang masih tak tau.
Insha Allah boleh tahan lama dan tak berkulat. Cili kisar boleh dikatakan. Okay siapa yang dah biasa buat cili kisar ni korang mesti tahu apa yang perlu dibuat kan.
Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan letakkan sedikit asam keping simpan di dalam peti ais. Sukatan dalam 14 cawan. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tu.
Mesti ramai yang dah tau. Dah sejuk sikit boleh tapis dan kisar macam tu je. Masak dengan air yang dah di tapis juga sampai mendidih dan boleh tutup api.
Selalukan kalau kita kisar cili kering simpan dalam peti ais tak sampai seminggu ia dah masam dan naik kulat putih. Jom kita tengok cara cara penyediaannya. Mesti ramai yang dah tau kan tapi tak mengapa.
Bawang putih anti bakteria jadi tak perlu risau jika dikisar mentah sebab tak berkulat jika ikut langkah yang betul. Kisar 100 gm cili kering bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas. 6 biji bawang besar.
Blend dengan minyaklah masuk bawang putihlah letak asam kepinglah. Sebab cili kisar di perlukan dalam pelbagai jenis masakan seperti untuk menggoreng mee memasak sambal tumis membuat asam pedas memasak rendang dan macam macam lagi. Biarkan sekejap agak-agak sejuk sikit kemudian kisar.
SIMPAN DALAM PETI AIS TAK SAMPAI SEMINGGU IA DAH MASAM DAN NAIK KULAT PUTIH KANINSHAA ALLAH BUAT CAMNI TAHAN LAMA SEBULAN DUA TAK BERKULAT. Sediakan cili kering dan bawang putih. Masukkan dalam tupperware dan bila dah sejuk baru simpan dalam peti ais.
Kemudian boleh tambah cili kering tu lagi dan lagi sampai siap. Cili kisar antara stok wajib yang sentiasa ada di dalam peti ais di rumah kita. Kisar 100 gm cili kering bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas.
Menerusi perkongsian Puan Mim Nazihah beliau kongsikan cara hasilkan cili kisar yang tahan lebih lama. Potong cili kering dan kupas bawang putih cuci bersih-bersih. Kalau kering sangat tambah air sikit je.
Kak Min nak kongsi jugaklah mungkin ada sorang dua yang masih tak tau kan. Kemudian toskan tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih kalau basuh balik guna air paip nanti cili kisar tak tahan lama. PETUA CILI KISAR TAHAN LAMA Kak mim nak share cara buat cili kisar yang tahan berbulan tak berkulat.
Hanya Mampu Belikan. Kadang-kadang ada yang tak sampai seminggu dan naik kulat putih dan berbau masam. Blender menggunakan air tapis.
Mula mula pemilihan cili kering. Kisar Selepas ditos biarkan sekejap agak-agak cili dan bawang putih dah sejuk sedikit. Dan satu lagi bawang putih bertindak sebagai anti kulat.
Kemudian kisar semua bahan ini dengan menambahkan air tapisan supaya ia dapat tahan lebih lama. April 18 2022 Sebak. Biarkan sekejap agak² sejuk sikit kemudian kisar dengan menggunakan air tapis.
Selalukan kalau kita blend cili kering simpan dalam peti ais tak sampai seminggu ia dah masam dan naik kulat putih kan. Pertama sekali sebelum korang rebus cili kering tu korang kena gunting-gunting cili supaya senang biji lada nak keluar masa direbus. Jangan guna air paip ye guna air tapis.
Kak mim nak share cara buat cili kisar yang tahan berbulan tak berkulat. Sangat berbaloi untuk dicuba. Semenjak guna method Youtuber Melisa Maker ni.
PETUA CILI KISAR TAHAN LAMA.
Red Cayenne Chile Peppers Information And Facts
Guna Air Tapisan Bawang Putih Rahsia Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Tak Masam Berkulat Mingguan Wanita
Demon Chile Peppers Information And Facts
Petua Hasilkan Cili Kisar Homemade Yang Lambat Berkulat
Cara Buat Cili Kisar Yang Tahan Lama Berbulan Pun Tak Berkulat Vanilla Kismis
Petua Hasilkan Cili Kisar Homemade Yang Lambat Berkulat
Petua Hasilkan Cili Kisar Homemade Yang Lambat Berkulat
Petua Hasilkan Cili Kisar Homemade Yang Lambat Berkulat
Dried Pulla Chile Peppers Information And Facts
Cara Buat Cili Kisar Yang Tahan Lama Berbulan Pun Tak Berkulat Vanilla Kismis
Rahsia Cili Api Cili Kisar Tahan Berminggu Dan Makan Tahun
Rahsia Cili Api Cili Kisar Tahan Berminggu Dan Makan Tahun
Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat Meat Jerky Sambal Sauce Cooking
Cara Mudah Buat Racun Organik Buatan Sendiri Guna Cili Dan Bawang Putih Kebun Bandar
Cara Buat Cili Kisar Yang Tahan Lama Berbulan Pun Tak Berkulat Vanilla Kismis
Petua Hasilkan Cili Kisar Homemade Yang Lambat Berkulat
Guna Air Tapisan Bawang Putih Rahsia Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Tak Masam Berkulat Mingguan Wanita
Red Spur Chile Peppers Information And Facts
Cara Cara Buat Cili Kisar Homemade Yang Sedap Lambat Berkulat
No comments for "cilli kisar kulat putih"
Post a Comment